Планoете на Дания да дари изтребители F-16 на Украйна претърпяха 

...
Планoете на Дания да дари изтребители F-16 на Украйна претърпяха 
Коментари Харесай

Дания забавя доставката на F-16 за Украйна

Планoете на Дания да подари изтребители F-16 на Украйна претърпяха  закъснение от няколко месеца. Това  оповестява Berlingske, като се базира на датското министерство на защитата.

Първоначално планувани за доставка до края на 2023 година, първите шест самолета в този момент се чака да дойдат в Украйна през второто тримесечие на 2024 година

Графикът за доставка постоянно е бил предмет на в допълнение уточняване. Ключови измежду тях са сполучливото образование на украински водачи и обезпечаването на съответна логистика и инфраструктура в Украйна за поддръжка и обслужване на самолетите. Министерството обаче не дава повече конкретика по тези условия.

Това закъснение идва макар уговорката на Дания през август, както беше оповестено от министър-председателя, да изпрати 19 F-16 в Киев. Това заричане е част от на Украйна съвременни оръжия.
 Дания приготвя дронове, танкове и F-16 за Украйна
Дания приготвя дронове, танкове и F-16 за Украйна

Новият пакет военна помощ е в размер на съвсем 1 милиард евро

На 4 януари RTBF заяви, базирайки се на източник от белгийското министерство на защитата, че Белгия е оповестила проекти да изпрати два изтребителя F-16 и почти 50 души личен състав в Дания от март до септември 2024 година, с цел да образоват украински водачи.

На 3 януари норвежкият министър на защитата Бьорн Арилд Грам разгласи, че, с цел да оказват помощ в образованието на украински водачи на създадените в Съединени американски щати самолети в Дания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР